Bitcoin burze

Bitcoin je spretnim poduzetnicima omogućio pokretanje pravih burzi vrijednosnih ‘papira’. Baš kao na Zagrebačkoj ili poznatim svjetskim burzama poput New York Stock Exchangea i na bitcoin baziranim burzama tvrtke dolaze prikupljati sredstva prodavanjem poslovnih udjela – dionica. Stvoren je pravi El Dorado koji je kulminirao prošlog ljeta.

U najboljim danima promet dionicama na najpopularnijim bitcoin burzama Btct.co i BitFunder.com premašivao je 10000 bitcoina. Inicijalne javne ponude nizale su se jedna za drugom. Sredinom srpnja AsicMiner, kompanija koja proizvodi specijalizirane procesore za rudarenje bitcoina, dostigla je nevjerojatnu vrijednost od 2.000.000 bitcoina. Uzimajući u obzir kako je tad u opticaju bilo oko 11.000.000 bitcoina jasno je kako takvu vrijednost nije bilo lako održati. Ista kompanija danas prema tržišnoj kapitalizaciji vrijedi 200.000 bitcoina, 180.000.000 dolara što još uvijek nije malo. (AsicMiner je u međuvremenu propao. Nakon navodne otmice vlasnika te kineske kompanije investitori su izgubili svoje uloge.)

Prva bitcoin burza vrijednosnicama GLBSE pokrenuta je polovinom 2011. godine. Loše vođenje burze, naprasna zatvaranja, brzo su otvorile prostor konkurentima koji su preoteli korisnike. GLBSE će ipak biti zapamćen kao prvi. Nakon njega iz Rumunjske je pokrenut MPEX koji radi i danas. Ovdje je organizirana inicijalna javna ponuda SatoshiDicea, najpopularnije bitcoin kockarnice, koja je ovog ljeta promijenila vlasnika za 126315 bitcoina.

Virtualne burze bazirane na virtualnom novcu pokazalo se ipak nisu tako neopipljive. Profit je bio pravi i lako unovčiv. Takvo okruženje razumljivo privuklo je i kriminalce što su financijske regulatorne agencije brzo uočile. Izlistavanje virtualnih tvrtki koje su se najčešće bavile ‘proizvodnjom’ bitcoina neki su iskoristili za brzu zaradu. Osim poslovnog plana i projekcije zarade iza izlistanih kompanija često nije bilo ničeg drugog. Rijetke kompanije uspjele su prikupljena sredstva pretvoriti u opremu koja može rudariti bitcoine uz profit. Koliko su bile iskrene namjere osnivača ‘virtualnih’ kompanija svatko je prosuđivao sam uz podatke koji su se osim na samim burzama, u prospektima inicijalnih ponuda, mogli prikupljati i kroz specijalizirane forume. Bitcointalk.org tu je nezaobilazna adresa, pravi centar bitcoin svijeta, koji mnogi koriste i kao platformu za trgovanje. Osim na burzama vrijednosnice bitcoin kompanija uspješno se razmjenjuju i na samom forumu putem aukcija.

Zlatni dani bitcoin burzi dionica nisu dugo trajali. Način na koji su vlasnici burza i kompanije dolazile do kapitala teško je uskladiv sa aktualnim zakonima i najnaprednijih kapitalističkih država. Američke regulatorne agencije bile su neumoljive. Prvo je zatvoren Btct.co. Vlasnik burze, koji još uvijek nije otkrio tko je konkretno naredio zatvaranje, obavijestio je svoje korisnike kako prestaje s radom. Vrijednost dionica preko noći mnogim tvrtkama pala je do dna, jednostavno više nije bilo zainteresiranih kupaca. Sličan scenarij ponovio se s drugom po veličini bitcoin burzom BitFunderom koja još uvijek umire u polaganoj agoniji. Za razliku od Btct.co-a BitFunder svojim korisnicima nije omogućio izvlačenje preostalih slobodnih sredstava, bitcoina, ukradeni su milijuni.

Zatvaranje burzi neki vlasnici kompanija iskoristili su za nestanak. Iza šturih obavijesti o pronalaženju rješenja za nastavak trgovine dionicama najčešće se ne nalazi ništa. Takvo ponašanje ipak nije pravilo.

Postoje i odgovorni vlasnici koji su svoje dionice prebacile na preostale burze. Jedna od rijetkih koja još uvijek ima neko povjerenje korisnika je Havelock Investments https://www.havelockinvestments.com/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *