To! Lopovi su ukrali preko 20 milijuna dogecoina

Web wallet, online novčanik, dogewallet.com je hakiran. Ukradeno je preko 20 milijuna dogecoina. Zašto je to dobro? U svijetu kriptovaluta krađe su svakodnevica, baš kao i u fizičkom svijetu koji nas okružuje. Kad netko ukrade 4000 bitcoina to je vijest, velika vijest. Riječ je o 3 milijuna dolara. Svi to mogu saznati. Kad Zagrebačkoj ili nekoj drugoj banci nestane koji milijun kuna, dolara, eura, što se dešava svakodnevno, to je dobro čuvana tajna. Način funkcioniranja kriptovaluta ne poznaje tajne. Svi računi su javni, jedino ne znamo tko im je vlasnik – ako on to ne želi.

Ovo je dogecoin adresa koju ćemo na Novini DLKPruNHxW6UsxQWBc7C1Woe71NEWPcrzr koristiti za prikupljanje donacija. Nakon ovog unosa oni koji to žele svojim dogijima mogu nagraditi autore, autora :). Ljepota kriptovaluta je u tome što svi mogu vidjeti koliko je prikupljeno. Na nekoj ozbiljnijoj novini primjerice doge ili bitcoin adresa može se vezati uz svaki tekst, pojedinog autora. U tom slučaju kvaliteta sadržaja mogla bi se mjeriti ne samo brojem klikova, lajkova…već i količinom prikupljenih novčića. Vjerujem da će bitcoin i ostale kriptovalute snažno utjecati na razvoj weba. Tehnologija koja rješava mikroplaćanje napokon je tu i što je najvažnije svatko ju može implementirati. Koliko je teško na web stranici dodati doge, bitcoin ili neku drugu kriptoadresu?

Broj ukradenih dogija iz jučarašnjeg slučaja možete saznati do posljednje decimale. Adresa ili račun preko kojeg se izvlačio novac iz Dogewalleta jednostavno je otkiti i dalje pratiti. Koga zanima može klinknuti na link: dogechain.info/address/DQT9WcqmUyyccrxQvSrjcFCqRxt8eVBLx8. Otuđeno je točno 31316917,324733 dogija koji su razdijeljeni na stotinjak adresa. Kako su adrese anonimne, anoniman je i lopov koji može imati problem ako svoje dogije na nekoj burzi poželi zamijeniti za dolare primjerice.

Oni koji su ostali bez svojih dogija naučili su važnu lekciju iz kriptosvijeta. Čuvajte svoj digitalni novac. On je poput gotovine, kad jednom promijeni vlasnika teško ga je vratiti. Online walleti, servisi koji olakšavaju manipulaciju kriptovalutama su praktični ali teško ih je preporučiti. Nitko ozbiljan ih ne koristi za čuvanje novca. Na takvim servisima preporuča se držati iznos potreban za dnevne potrebe, manje razmjene i sl. Sličnih krađa bilo je puno u bitcoin svijetu i sigurno je kako će ih biti i u budućnosti. Morate biti vrlo oprezni kad nekom povjeravate čuvanje novca, posebno digitalnog.

Čitatelji Novine koji su poklonjenje dogije izgubili na Dogewalletu slobodno se javite. Izgubljeni iznos ćemo udvostručiti :). Sljedeći put budite oprezniji i nastavite upoznavanje kriptosvijeta. Dogecoin je za tu namjenu upravo savršen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *