Dogecoin

Dogecoin je kriptovaluta koja vam se može svidjeti

Kriptovalute su obilježile proteklu godinu. Danas je malo onih koji nisu čuli za bitcoin. Svijet kriptovaluta, digitalnog novca ipak puno je više od njegovog najpoznatijeg predstavnika; tu su još litecoin (LTC), namecoin (NMC), feathercoin (FTC)…. Ta scena nalikuje na hrvatski politički cirkus u kojem nastajanje novih političkih stranaka, gotovo redovito bez novih vrijednosti, prate tek rijetki. Posljednji mjesec obilježio je dogecoin, kriptovaluta koja je objedinila snagu interneta, humora i na najbolji način parodirala stanje svjetskog financijskog tržišta. Osim forka softverske osnovice koja je u pravilu jednaka za sve kriptovalute dogecoin je ponudio ono nešto.

dogecoin-300

Što je dogecoin?

Dogecoin je novi hit u svijetu digitalnog novca s vrijednošću koja nije zanemariva. Trenutna tržišna kapitalizacija dogecoina prelazi 6 milijuna dolara. Puno za internetsku šalu. Ipak, s obzirom na veliku volatilnost teško je očekivati kako će se na toj razini održati. Možda će pasti s padom popularnosti svoje maskote; japanskog špica (Shiba Inu), ili rasti. Tko bi znao? Dogecoin nije zamišljen kako bi obogatio svoje tvorce, što je redoviti smisao bitcoin alternativa, već da posluži kao vedar i zabavan uvod u svijet kriptovaluta. Pri tom tko zna. Budućnost u kojoj omiljeno piće naručujemo s par dogea nije tako nezamisliva.

Shiba Inu u suradnji s ‘najsmješnijim’ fontom Comic Sansom ove je godine osvojio internet i postao viral godine. Naoko besmislene stvari na internetu često pronalaze neki viši smisao koji kao magnet počne privlačiti publiku. Jackson Palmer australski marketinški stručnjak i Billy Markus američki programer snagu simpatičnog virala usmjerili su u kreiranje nove valute dogecoina.

Bitcoin vam je preskup, tu je doge

Dogecoin vas vjerojatno neće obogatiti ali će vam zato otkriti svijet kriptovaluta. Kupiti 0.0003 bitcoina priznat ćete nije seksi. Osim toga što poslije. Dogecoin tu može pomoći. Način njegova funkcioniranja identičan je bitcoinu. Dijele istu softversku osnovicu; sve što naučite korištenjem dogecoina jednostavno je preseliti u svijet ‘ozbiljnih’ kriptovaluta. Doge je jednostavno zamijeniti za bitcoin koji potom ako to baš jako želite možete vratiti u euro, dolar, kunu…Poput bilo koje kriptovalute i dogecoin se kreira rudarenjem. Rudarenje, mining je termin koji se odnosi na zamjenu procesorske snage računala za podršku mreži, procesiranje transkacija. Bitcoin je danas nemoguće rudariti bez specijaliziranih računala. Za razliku dogecoin je moguće stvarati i s običnim PC-om. Snažnije računalo s jakim grafičkim (ATI) podsustavom je plus. Internet je prepun tutoriala kako to činiti. Googlajte.

Ulazak u doge svijet

Prvo vam treba wallet, aplikacija za manipuliranje doge novčićima. Na stranici dogecoin.com, nalaze se novčanici za sve popularne operacijske sustave, a za one koji ne žele novi softver na svom računalu tu je i web inačica walleta. Pokretanjem walleta nalik je na ulazak u e-banking s jedinom razlikom što umjesto mnoštva mogućnosti imate jednu koja vam treba: slanje i primanje novca, dogea. Osnovne postavke korisniku nude jednu adresu, a moguće ih je generirati koliko želite. Praktično ih je označiti tako da nekog vremena znate što ste radili. Za razliku od računa koje vam nude banke, tekućeg, žiro.. ovaj je besplatan i o njemu brinete sami. Izgubite li ga izgubili ste svoj digitalni novac i nemate se kome žaliti. S druge strane adresu dogea ili bilo koje druge kriptovalute nitko vam ne može blokirati. Ako mislite da je to nevažno sjetite se Ciprana kojima je država naprasno odlučila oduzeti dio ušteđevine i limitirala raspolaganje novcem.

Vau, vau besplatni doge!

Svi zainteresirani za ulazak u svijet kriptovaluta putem ‘dogija’ ovdje mogu napraviti svoje prve korake. Instalirajte doge wallet, u komentarima ostavite adresu i kroz neko vrijeme u njemu ćete pronaći prve novčiće. Ostale možete zaraditi rudarenjem, kupovinim na internetskim burzama…

Kako do besplatnih dogija s Novine?

  • instalirajte wallet
  • u komentarima ostavite adresu tipa: DLP2AnmU2dm2PfkDoEx6NDypvYGtQP6zo6 koju ćete pronaći u vašem walletu
  • pričekajte neko vrijeme, komentare provjeravam par puta dnevno
  • uživajte u dogijima, trošite, dijelite, upoznajte svijet kriptovaluta
  • dogiji se osim po vrijednosti u ničem ne razlikuju od bitcoina, sve što s naučite raditi s njima možete preseliti u ‘ozbiljan’ svijet kriptovaluta

Pitajte, nešto sam sigurno zaboravio. U sljedećim danim rado ću odgovoriti na vaša pitanja.Tražite ‘dogije’ i ja ću vam ih poslati Sretan Božić!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *